Jelenlegi hely

Duális képzés

Mi a duális képzés?

A duális képzés célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. A képzés keretében a hagyományosnál lényegesen hosszabb szakmai gyakorlaton vehetsz részt, így az elméleti tudás mellett komoly munkaerő-piaci tapasztalatra is szert teszel.
A szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzed.Míg a vállalati gyakorlati időt a „szabad” idődben a szorgalmi időszak alatt, valamint ezt követően a cégnél töltöd.
A vállalkozással kötött hallgatói munkaszerződés értelmében a képzés teljes idejére hallgatói munkadíjat (fizetést) kapsz. 

 

Miért érdemes tehát a duális képzést választanod?

  • Magas színvonalú, gyakorlatorientált képzés: Valódi problémákkal, kihívásokkal, feladatokkal kell megbirkóznod vállalati környezetben, ezen kívül a választott szakmád legfrissebb újdonságait ipari környezetbe tanulhatod meg.
  • Kiváló lehetőségek a munkaerőpiacon! A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a duális képzésben tanulók 85%-a munkaszerződéssel kerül ki az egyetemről, főiskoláról.
  • ​Pénzügyi önállóság, munkalehetőség: a gyakorlati idő során hallgatói munkaviszonyba kerülsz a választott céggel, így munkabért is kapsz majd.
     

Hogyan kell jelentkezni a duális képzésre?

A duális képzés megkezdésének feltétele, hogy az SZTE adott képzési szakjára felvételt nyerj, és munkaszerződést köss valamelyik partnercégünkkel. A duális képzésbe nem kötelező az első félévtől bekapcsolódni, de az a szabály, hogy a képzési idő
féléveinek több mint felét duális képzésben kell tölteni.

A cégek folyamatosan hirdetnek jelentkezést a duális képzésre, amiről részletes információ a cégek saját honlapján található (lásd alább). Ha sikerült megállapodni a céggel, és megkötötted a munkaszerződést, akkor az egyetemen a következő félévtől duális formában folytathatod a tanulmányaidat!

 

Milyen szakokon indítunk duális képzést?

Gazdaságinformatikus BSc
Programtervező informatikus BSc
Mérnökinformatikus BSc
Gazdaságinformatikus MSc
Mérnökinformatikus MSc
Programtervező informatikus MSc
 
A duális képzésben állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatók egyaránt részt vehetnek, illetve nappali és levelezős munkarendben is végezhető.
 

Milyen cégeknél töltheted a duális képzés gyakorlati részét?


További információk az alábbi elérhetőségeken találhatók

https://www.oktatas.hu/felsooktatas/dualis_kepzes/a_dualis_kepzesrol

http://dualisdiploma.hu/

https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma

 

Utolsó módosítás: 2024.02.09. Kapcsolattartó: Informatikai Duális Képzési Központ dualis@inf.u-szeged.hu