Jelenlegi hely

Duális képzés

Mi a duális képzés?

A duális képzés célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. A képzés keretében a hagyományosnál lényegesen hosszabb szakmai gyakorlaton vehetsz részt, így az elméleti tudás mellett komoly munkaerő-piaci tapasztalatra is szert teszel.
A szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzed.Míg a vállalati gyakorlati időt a „szabad” idődben a szorgalmi időszak alatt, valamint ezt követően a cégnél töltöd.
A vállalkozással kötött hallgatói munkaszerződés értelmében a képzés teljes idejére hallgatói munkadíjat (fizetést) kapsz. 

 

Miért érdemes tehát a duális képzést választanod?

  • Magas színvonalú, gyakorlatorientált képzés: Valódi problémákkal, kihívásokkal, feladatokkal kell megbirkóznod vállalati környezetben, ezen kívül a választott szakmád legfrissebb újdonságait ipari környezetbe tanulhatod meg.
  • Kiváló lehetőségek a munkaerőpiacon! A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a duális képzésben tanulók 85%-a munkaszerződéssel kerül ki az egyetemről, főiskoláról.
  • ​Pénzügyi önállóság, munkalehetőség: a gyakorlati idő során hallgatói munkaviszonyba kerülsz a választott céggel, így munkabért is kapsz majd.
     

Hogyan kell jelentkezni a duális képzésre?

Jelentkezz arra a szakra és abba az intézménybe, ahol majd duális képzést szeretnél folytatni. A cégek március 1-től május 31-ig előzetes jelentkezést hirdethetnek. Erről részletes információ a cégek saját honlapján található (lásd alább). Július elejére meg fogod tudni, hogy melyik céggel köthetsz munkaszerződést. A duális képzés megkezdésének feltétele, hogy az SZTE adott alapképzési szakjára felvételt nyerj, vagyis célszerű ezt az intézményt és szakot első helyen megjelölni (július 9-ig lehetőség van a jelentkezési sorrend megváltoztatására). A duális képzésben állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatók egyaránt részt vehetnek.
 
Lehetőséged van a második félévtől is bekapcsolódni a duális képzésbe, ez azt jelenti, hogy február 28. napjáig munkavégzésre irányuló szerződéses jogviszonyba kerülsz a partner szervezettel.
 

Milyen szakokon indítunk duális képzést?

Gazdaságinformatikus BSc
Programtervező informatikus BSc
Mérnökinformatikus BSc
Gazdaságinformatikus MSc
Mérnökinformatikus MSc
Programtervező informatikus MSc
 

Milyen cégeknél töltheted a duális képzés gyakorlati részét?


További terveink

Terveink között szerepel a duális képzési forma kidolgozása intézetünk Villamosmérnök BSc és Üzemmérnök-informatikus BProf szakjaira is.
Ezen kívül, folyamatosan tárgyalunk további cégekkel bevonásukról a duális programunkba, melyekről ezen a weboldalon fogunk tájékoztatni.

További információk az alábbi elérhetőségeken találhatók

https://www.oktatas.hu/felsooktatas/dualis_kepzes/a_dualis_kepzesrol

http://dualisdiploma.hu/

https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma

 

Utolsó módosítás: 2021.02.10. Kapcsolattartó: Informatikai Duális Képzési Központ dualis@inf.u-szeged.hu