Jelenlegi hely

Kutatószeminárium

Félév: 
2016/17 I. félév
Helyszín: 
Árpád tér 2. II. em. 220. sz.
Dátum: 
2016-10-18
Időpont: 
15:15-16:00
Előadó: 
Bódis Attila
Cím: 
A ládapakolási probléma néhány gyakorlati szempontú általánosítása
Absztrakt: 

A ládapakolási probléma egyike a számítástudomány legmélyebben vizsgált témaköreinek, azonban a gyakorlati, ipari alkalmazáshoz olyan általánosításokra van szükség, amelyek modellezik a valós életbeli feltételeket, körülményeket is.
Egy ilyen, főként a logisztikában gyakori korlátozás, a tárgyak egymásra helyezhetőségének tiltása bizonyos tárgyak között. Ráadásul sokszor ez a tiltás irányítással rendelkezik, tehát csak megadott sorrendben helyezhetőek egymásra a tárgyak. Ennek az ipari alkalmazásnak a modellezésére vezettük be a Hanoi konfliktusos illetve az irányított konfliktusos ládapakolási modelleket. Vizsgáltuk ezek kapcsolatát a meglévő általánosításokkal, valamint elemeztük az ismert ládapakolási algoritmusok versenyképességét az új modellekben.
Egy másik, iparban előforduló körülmény, hogy az input általában bizonytalansággal terhelt, és sokszor nem lehet tudni, hogy a várható forgatókönyvek közül melyik fog megvalósulni. Ez azt jelenti, hogy nem csak az online hanem az offline algoritmusok számára is bizonytalan az input tartalma. Ennek kezelésére vezettük be a szcenárió alapú ládapakolási probléma modelljét, amelyben minden tárgyhoz tartozik egy szcenárió-halmaz, amely megadja, hogy mely szcenáriók megvalósulása esetén kell az adott tárgyat belehelyezni egy ládába. Ezen modellben már magát a célfüggvényt is többféleképpen lehet definiálni, és ezek mindegyike esetén számos érdekes kérdés merül fel, melyek részben további kutatásaink tárgyát képezik.

Minden érdeklődőt örömmel látunk.