You are here

Kutatószeminárium

Félév: 
2016/17 II. félév
Helyszín: 
Árpád tér 2. II. em. 220. sz.
Dátum: 
2017-04-11
Időpont: 
15:15-16:00
Előadó: 
Bódis Attila
Cím: 
Szcenárió alapú ládapakolás
Absztrakt: 

A szcenárió alapú ütemezés az egyik legújabb módszer az ütemezési problémák modellezésében a bizonytalanság kezelésére. Ebben a modellben minden munka egy vagy több szcenárióhoz (forgatókönyvhöz) van rendelve. Csak az egyik szcenárió munkáit kell ténylegesen végrehajtani, de ez a kiválasztott szcenárió nem ismert az ütemezés elvégzésének időpontjában, ezért az algoritmusnak minden szcenárióra érvényes ütemezést kell adnia.


Egy ehhez hasonlót modellt vezettünk be a ládapakolási problémára. Adott 0-1 közötti méretű tárgyaknak egy halmaza, amelyek mindegyike egy vagy több szcenárióhoz van rendelve. A tárgyakat úgy kell elhelyezni a ládákba, hogy minden szcenárióra teljesüljön, hogy a ládákban az adott szcenárióhoz tartozó tárgyak összmérete maximum 1 lehet.


A hagyományos ládapakolási probléma esetén a célfüggvény a felhasznált ládák számának minimalizálása. Az új modellre ennek a célfüggvénynek több különböző kiterjesztését vezettük be.
Az előadásban bemutatom a szcenárió alapú ládapakolási problémát a lehetséges célfüggvényekkel, és ismertetem az eddig elért eredményeket az ismert ládapakolási algoritmusok versenyképességi elemzését illetően.