You are here

Kutatószeminárium

Félév: 
2016/17 II. félév
Helyszín: 
Árpád tér 2. II. em. 220. sz.
Dátum: 
2017-04-04
Időpont: 
15:15-16:00
Előadó: 
Antal Gábor
Cím: 
C++11 dialektus használatának támogatása örökölt fordítási környezetben
Absztrakt: 

A szoftverfejlesztésben alkalmazott technológiák napjainkban nagyon gyorsan fejlődnek. A fejlesztők szeretnék minél jobban kiaknázni a fejlesztések adta új lehetőségeket ezzel is megkönnyítve a saját munkájukat, kódjuk hatékonyságát. Azonban ezeket a törekvéseket gyakran felülírják az ipari partnerek által támasztott szigorú feltételek, azaz, hogy milyen platformon kell működőképesnek lennie adott terméknek, melyek legtöbbször nem a legfrissebb technológiákat alkalmazzák. Emiatt a szoftverfejlesztő vállalatoknál szigorú fejlesztési irányelveket kell meghatározni, hogy teljesíteni tudják a partnerek által támasztott elvárásokat, ami korlátozza az új technológiák bevezetésének és használatának a lehetőségét. Ez a probléma a C++ programozási nyelvben is megjelenik. A 2011-ben kiadott új nyelvi szabvány (C++11) annyi változást és új nyelvi elemet tartalmaz,
hogy akár új nyelvnek is tekinthetjük. Érthető módon, a fejlesztők szeretnék kiaknázni a C++11-ben rejlő lehetőségeket, de ez az egyes vállalatok közötti együttműködés miatt a mai napig nem feltétlen lehetséges.
Ezen probléma megoldására kidolgoztunk és megvalósítottunk egy olyan forráskód transzformációs keretrendszert, amely lehetővé teszi a C++11 szabványban megjelenő számos új nyelvi elem átalakítását úgy, hogy az átalakított kód a C++ 2003-as verziójával (C++03 szabvány) kompatibilis legyen. Az általunk megvalósított keretrendszer segítségével a fejlesztők használhatják a 2011-es szabványban megjelenő új nyelvi elemek egy részét úgy, hogy továbbra is biztosítva marad a 2003-as szabvánnyal való kompatibilitás. A megvalósított alkalmazást különböző méretű rendszereken teszteltük, melyek között megtalálhatók kereskedelmi termékek, valamint több nyílt forráskódú alkalmazás is.