You are here

Intézeti szeminárium

Félév: 
2016/17 I. félév
Helyszín: 
Árpád tér 2. II. em. 220. sz.
Dátum: 
2016-09-27
Időpont: 
14:00-15:00
Előadó: 
Balogh Gergő
Cím: 
CodeMetropolis - Lásd a szoftvert mint még soha ezelőtt!
Absztrakt: 
A CodeMetropolis segítségével a fejlesztők felfedezhetik a namespaces-ek kerületeit, körbejárhatják az osztályokat reprezentáló kerteket, majd felmászhatnak metódusok virtuális létráján az épületek tetejére, hogy letekintsenek a forráskódból alkotott városra, így látva a kódot úgy, ahogy eddig még soha.

A szoftvervizualizációs technikák és eszközök fontos szerepet játszanak a szoftverfejlesztők életében a rendszer megértése szempontjából (gondoljunk csak a különböző diagramokra és ábrákra), napjaink növekvő kódmennyiséget és komplexitást produkáló világában. Ezek az eszközök lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy globálisan ítéljenek meg számos szoftvertulajdonságot különböző vizualizációs metaforák által. Ilyen eszköz a CodeMetropolis is, amely a Minecraft játék motorjára épült, és amely a város-metaforát használja a forráskód struktúrájának bemutatására, egy virtuális városként reprezentálva azt. Ebben a generált városban maga a város és az abban található épületek egyes fizikai tulajdonságai egy-egy kódmetrikát szemléltetnek.

Az előadás során bemutatjuk az eddig elért eredményeket, mind a forráskód mind a teszt vizualizáció terén. Az érdeklődők megismerhetik a CodeMetropolis projekt és a hozzá kapcsolódó eszközök lehetséges felhasználási módjait, valamint kitekintünk a jövőbeli terveink és céljaink felé.